Skip to main content

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer, maar twijfel je nog tussen een houten vloer en PVC? Dat kunnen wij ons voorstellen. Is de ene vloer beter dan de andere? Het antwoord zal grotendeels afhangen van persoonlijke voorkeur. Beide type vloeren hebben zowel voor- én nadelen. Hieronder vertellen wij je enkele verschillen tussen massief houten vloeren en PVC vloeren zodat je een geïnformeerde keuze kunt maken.

Bij HomeFloorz hebben wij voor jou alleen de beste en mooiste vloerconcepten geselecteerd

Homefloorz WOW Parket RMS_Wood
Homefloorz WOW Parket RC_Wood Amazone
PVC Vloer

Materiaal en uiterlijk
Voor parketvloeren worden verschillende soorten hout gebruikt – denk aan essen, kersen, noten of grenen. In Nederland is de Frans (ofwel Europees) eiken erg populair. PVC vloeren bestaan daarentegen voornamelijkk uit kunstof en zijn gemiddeld zo’n 2 tot 3 mm dik. Wil je graag een mooie klassieke houtlook in jouw woning? Met een houten vloer creëer je een natuurlijke en warme uitstraling. Maar dit betekent niet dat PVC als keuze afvalt. Met de huidige structuren en dessins zijn de meeste PVC vloeren namelijk bijna niet van echt hout te onderscheiden. Ook zijn beide vloersoorten beschikbaar in verschillende legpatronen zoals visgraat en hongaarse punt. 


Onderhoud
Daarnaast verschillen de vloeren in de mate van onderhoud. Een PVC vloer is gemakkelijk te onderhouden door regelmatig te stofzuigen en te dweilen en groot onderhoud is niet nodig. Houten vloeren vereisen meer onderhoud. Het is aan te raden om de vloer periodiek (minimaal 1 keer per jaar) te behandelen met olie of wax. Zo blijft de vloer lang mooi. Ook is het belangrijk om vocht en vlekken zo snel mogelijk te verwijderen omdat deze in de vloer kunnen trekken. Pas ook op met blootstelling aan zonlicht en veranderingen in temperatuur.

Kosten
Is de prijs een belangrijke factor in jouw overweging? Over het algemeen wint de PVC van hout als het gaat om kosten. Dit heeft te maken met materiaal, maar ook het feit van PVC vloeren sneller en makkelijker gelegd kunnen worden. Daarnaast brengt het intensievere onderhoud van houten vloeren ook kosten met zich mee. Maar betekent dit dat een houten vloer altijd duurder is? Zeker niet! Een parketvloer is namelijk erg waardevast en hoeft minder vaak vervangen te worden – hiermee is het in veel gevallen een duurzamere keuze.


Isolatie
In de meeste gevallen is hout een betere keuze wanneer we kijken naar de isolatiewaarde. Een PVC vloer is ook erg isolerend, maar als je wilt gaan voor optimale isolatie in je woning dan is hout vaak een betere keuze.

En hoe zit het dan met vloerverwarming? Het voordeel van een PVC vloer is de goede geleiding van warmte waardoor de vloer heel snel opwarmt. In tegenstelling tot PVC is een houten vloer dikker. Hierdoor wordt deze minder snel warm. Dit is echter ook een voordeel. Door de dikte houdt een houten vloer de warmte namelijk veel langer vast waardoor.

Kortom, beide type vloeren hebben voor- en nadelen. Als je op zoek bent naar een onderhoudsvriendelijk vloer, is PVC een goede keuze. Maar wil je je woning voorzien van een natuurlijke en authentieke uitstraling, dan zal een houten vloer hoogstwaarschijnlijk voor meer woonplezier zorgen.

Wil je persoonlijk advies ontvangen op basis van jouw woonwensen? Wij helpen je graag met deze keuze.
Kom langs in onze showroom of vraag een gratis offerte aan!

Vraag een gratis offerte aan